7 februari 2012

En dröm?


Hittade denna bilden i en av mina inspirationsmappar och jag bara älskar detta badrum.

Jag tycker hela rummet är så vackert och visst ser det ut som det är inrett i en gammal skola?

Vårt nästa stora projekt i Lilla Villa Vita är badrummet, inte alls i stil med detta på bilden, men inspirationen finns där.

Nu till ett litet problem som har uppstått. 
Jag har funnit ett klinkergolv som jag gillar, men har nu fått höra att det är närmare idioti att lägga ett klinkergolv i ett badrum på andra våningen, med träbjälklag.  
Med anledning att trä är ett levande material och att det rör sig ska visst det enda alternativet om man vill slippa fuktskador vara plastmatta!!!! 

Där rök hela min badrumsdröm....

Hur ska jag kunna få fram känslan i denna bilden med en plastmatta?
Har ni sett några fina plastmattor som passar in i ett sekelskifteshus?

Hmm, jag får väl ta mig en allvarlig funderare, men milt sagt kom renoverings- eller rättare sagt inredningslusten av sig. Jag kan ju nästan behålla den där ljusblå badrumsmattan som finns idag...

Hur har ni gjort när ni har renoverat badrum?
Vad har ni för erfarenheter av klinker/plastmatta?

Jag behöver lite tips och ideér!

Tacksam för hjälp!

Kram Maria

26 kommentarer:

 1. Vi är precis i startgroparna och ska göra ett badrum på övervåningen. Vi har också träbalkar, men kommer att förstärka golvet med stålbalkar eller nåt. Jag kan bara inte tänka mig ett badrum med plastmatta.
  Vi får se kanske rasar allt ner i matrummet. Men jag hoppas att det blir som jag har tänkt mig.
  Lycka till
  AC

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog att klinkers fungerar helt ok, nästan lika bra som plastmatta. Problemet är snarare att väggar och golv är gjort i trä och inte sten/betong och det kan ju i sej vara lite risk-konstruktion. En rätt så bra lösning då man bygger in badrum i gamla hus är ett duschskåp... kanske inte heller helt i din inredningssmak, men ur fuktmässig synvinkel är det en bra lösning.
  Men det är nu bara mina åsikter...
  Lycka till med er renovering.

  Varma hälsningar Kristina

  SvaraRadera
 3. Jag hade samma önskemål men tänkte om, plastmatta är bäst i gamla trähus! Nu blir det rutig plastmatta! Kika in hos mig så får du se....
  Eija

  SvaraRadera
 4. Vi har badrum med klinker på andra våningen och vi har träbjälklag. Tror att det är ganska vanligt det! Vi la råspont, fick lagt in en svetsad matta ( blir som en bassäng om det skulle bli vattenläcka) och seb stöpte vi betong. Har haft badrummet i tre år och det är inga skador på klinkeren. Så jag hade nog kollat runt lite till med kunniga innan ni väljer bort drömmen.
  MVH
  Jenny

  SvaraRadera
 5. Ja vilken dröm :) Vi som dessutom byggt nytt och inte blev det då nåt sånt badrum. Men det finns alltid (oftast i alla fall) begränsningar och oändligt med ideér så det är svårt att bestämma sig och välja. Är nöjd med vårt badrum ändå trots att jag emellanåt kan sakna badkar.

  Vi har klinkers på övervåningen. Vi fick höra oändligt många åsikter kring detta. Och visst finns det alltid risker men vi tog risken. Vi får väl se med tiden hur det blir. Hoppas på det bästa i alla fall så klart. Tror inte du ska kasta din dröm i sjön ännu. Risken med klinker är att man kanske inte ser skadorna om det uppstår sådana till skillnad från en plastmatta men underlaget ska ju vara väl tätat hur som helst. De flesta skador uppstår kring golvbrunnen i duschutrymmet.

  Lycka till!

  Kram Josefin

  SvaraRadera
 6. Vi har klinker på träbjälklag. Mannen säger att det är OK om man lägger spånskiva eller golvgips under. Alltså ovanpå träet, men under värmeslingor o klinker. :-)
  Dessutom flytspacklade vi vårt ovanpå värmeslingorna.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. God kväll !

  Såg idag på Norfrids Eijas badrum ett fint plastmatta som inte var så plastig.. du vet vad jag menar ;)

  Ha en fin kväll !

  Kram

  SvaraRadera
 8. Hi Maria,
  When you use dovetail steel plate (Lewis) and a thin layer of concrete, you should be able to use tiles! Or put some underlayment wood and use flexible tile adhesive as well as flexible tile joint.
  Ask in a good DIY-store, they can advice you, i'm sure!
  Good luck.
  Anita

  SvaraRadera
 9. Uuunderbart..:)
  Ett sånt skulle man ha!!!

  Har tyvärr ingen erfarenhet av det, men vi har svart/vit rutig matta i tvättstugan som jag tycker är väldigt fin:) Dock inte på snedden, men så kan man ju lägga den om man vill:)

  Lycka till med planerandet
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 10. Hej! Bauhaus har en plastmatta som ser preciiiis ut som golvet du visade på bilden! Värt att kolla iaf... Det är ju så läckert med svart/vitt. Vi köpte det till tjejens lekstuga och det blev superläckert! :-) Lycka till! *kram*

  SvaraRadera
 11. Men allvarligt, det måste väl gå att lösa??? Hör er för vidare, kolla runt i bloggar och undersök vilka som har klinkerbadrum på övervåningen och hur de isåfall gjort. Vi har plastmatta i vårt badrum på övervåningen men när vi gör nytt om hundra år vill jag ha klinker där. Likaså på nedervåningen.

  Herreminje vilket vackert kök, var tvungen att ropa hit mannen i huset och visa.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 12. Hej Maria!
  Vilket ljuvligt badrum! Vi har klinkers i våra badrum, men bor i ett nyare enplanshus så jag är nog inte till mycket hjälp!;) Men det verkar ju vara många som lägger klinkers på övervåningen så det verkar ju fungera:) Lycka till!
  Kram Sofi

  SvaraRadera
 13. Ja du ett sånt badrum vore en dröm!!
  Men det förblir nog en dröm...
  Åtminstone för mig!! :)

  Kram Tina

  SvaraRadera
 14. Vi har en sån rutig matta och vi är supernöjda med den :))
  Krammm

  SvaraRadera
 15. Hej Maria! Jag jobbar med husbyggnationer och vi lägger till 99% klinker i bad även på övervåningar. Om man bara lägger rätt material mellan bjälklaget och klinkersen så är det ingen fara. Dessutom så rör sig ett gammalt hus mindre än ett nybyggt, mesta rörelsen sker under de första åren.
  Om du ändå är osäker så kolla in ett snyggt plastgolv hos Norrfrid.
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 16. Hej Maria!

  Vad jag förstått av så ska det inte vara några problem. Vi har vårt badrum på övervåningen och vi har ett gammalt hus. Jag tror allt handlar om underarbetet och det finns väl inte ett enda seriöst företag som jobbar med detta som skulle rekommendera det isåfall. Och inte någon som varit här har trott att det ska vara några som helst problem. Vårt hus är ju byggt 1920, och jag vill helst inte ha plastmatta, passar liksom inte husets själ.=)

  Lycka till med bygget!

  Du har mail förresten!

  Kram C

  SvaraRadera
 17. Nä, det är nog "det gamla" som hänger i, man kan visst kakla på övervåningar! Vi gjorde det för 5 år sedan och det är precis lika fint fortfarande! Som många andra har skrivit, det är underarbetet det handlar om, så kolla upp det!
  Lycka till!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 18. Hej du! Roligt att ha hittat till din fina blogg! Vi bor i en gammal skola från 1903 och bygger just nu ett badrum på andra våningen. Vi kommer att lägga klinkers på golvet. Från början hade vi tänkt ha större plattor 33^33cm men det blev vi avrådda från eftersom golvet rör sig. Däremot fungerar det bra med mindre varianter 10*10.

  Å när jag ändå pratar badrum. Precis i slutskedet ramlade jag över denna sida www.swedmart.se
  Otroligt fina badrumsmöbler till fantastiska priser. Väl värt att kolla in. Jag var lite skeptisk först eftersom jag aldrig hört talas om dem men vi beställde och fick varorna 2 dagar senare!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 19. Valde att helt utesluta kakel och klinker när jag renoverade badrum och gästtoalett i våras. Grå neutral matta på golvet, vit vinyl och vitmålad panel på väggarna. Det ser inte det minsta plastigt eller billigt ut - tvärtom. Säkrare och mera hållbart än klinker, säger de som vet, och till en bråkdel av vad det annars skulle ha kostat.

  SvaraRadera
 20. Hej Maria!
  Vi har klinker och kakel i vårt Badrum/Tvättstuga och det är träbjälklag och gamla träväggar. Vårt hus är byggt 1903 så det är ju med gammalt.Och det var försäkringsbolaget som byggde om det eftersom vi hade haft en vattenskada från golvbrunnen i duschen. Så är man bara noga med våtrumsgips och fuktspärrar och följer dom senaste reglerna för badrum är det nog inga problem.
  Hör med flera olika företag och läs på nätet. Klart ni ska ha ett klinkergolv som passar in i ert vackra hus.
  Lycka till!
  Kramar Malin

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Hej!

  Vid genomgång med Anticimex för besiktning inför husköp 2010, så sa dom att det jag skulle tänka på vid ev kakel/klinker i badrum på övervåning var REGLAR c/c 30, istället för det vanliga 60cm..

  Så reglar ni bara om golvet cc 30 kan du mao fortsätta planera för drömbadrummet utan plastmatta.

  Jag hade kakel i mitt förra boende, men ville inte ha det denna gång utan satsade på plastmatta i ljusgrått tillsammans med grå/beige väggmatta och en våtrumsbård högst upp i vitt/grått/beige!

  SvaraRadera
 23. Hej!

  Ser att du fått massor av svar. Jag har hört mig för rätt mycket kring det här och följer man rekommendationer så ska det gå att ha kakel på i hus med träbjälklag. Däremot bör man regla upp och förstärka golvet och minska avståndet till 30cc.Det kan ju vara lite krångligt beronde på var bärningen i huset går men man kan ju alltid kottla mellan det befintliga bjälklaget. Över bjälklaget måste man sedan lägga ett dött material som ej rör sig exempelvis gips. Det ska också finnas någon ny typ av flytspackel med förstärkning i spacklet som gör att man ej behöver ha 30 cc mellan bjälkarna. Anledningen till att man rekommenderar våtrumsmattor i äldre hus är att det fungerar bäst mot husets rörelser och att det ej går sönder så lätt och att försäkringsbranschen har minst besvär med sådana badrum. Hör efter med en auktoriserad firma så kommer de säkert att presentera flera lösningar för er. Fuktspärrsreglerna har ju ändrats och de är ju viktiga att följa noggrant. Det är ju trots allt fuktspärren som stoppar. Lycka till! Du kommer säkert att få ditt drömbadrum till slut!

  Kram Anna-Lena♥

  SvaraRadera
 24. Hej vackra Maria.

  Man kan flyga till månen, byta hjärta och njurar på människor och skicka mail i "luften"...
  Klart du kan kakla ditt badrum, du ska bara inte fråga nån som är äldre än 40 år för då blir det genast jobbigt, dyrt och får höra dumheter som:Ahh det e ju bara ett badrum det går väl bra m plastmatta. Ge dig inte. Hitta en ung snygg hantverkare (Fredrik?)så ska du se att du får det precis som du vill ha det. Trä och vatten hör inte ihop?? Säg det till 7 miljoner svenskar som har bänkskivor av trä i sina kök. Allt går utom lama och tennsoldater.
  Kram Camilla, Sjöbo

  SvaraRadera
 25. Hej
  Jag är snickare och har byggt många badrum. Javisst går det att ha klinker på andra våningen i ett hus. Om det är första eller 35:e spelar ingen roll. Det som spelar roll är hur bjälklaget ser ut. Och som ovan har skrivits är det c/c 300 som gäller om man ska ha klinker. Det som däremot inte nämns är att bjälklaget även ska vara minst 220 mm. Dessutom bör man ungefär på mitten av bjälkarna krysskolva mellan dem, vilket ska göras på alla golv iof. I våtrum där c/c 300 gäller är det knöligt att krysskolva och då brukar jag och andra istället sätta en massiv 220 mm regelstump som då blir 255 mm lång emellan och sätta dessa i ett sicksackmönster för att lättare kunna spika dit dom.

  Det som även nämnts ovan är att det inte omedelbart syns i ett kaklat och klinkrat badrum om det läckt. Ett vanligt problem är att fogarna spricker och vatten läcker ner den vägen och alltså stoppas av fuktspärren. Men är golvet ordentligt gjort enligt BBRs (boverkets byggregler)regler ska det inte vara några problem.

  Hade vi bott nära varandra kunde jag hjälpt dig med ditt badrum.

  Mvh, Anders

  SvaraRadera