24 april 2013

Tips på stenläggning


Jag får många frågor angående vår pergola och en av de återkommande funderingarna gäller hur vi har lagt vår plattor.

Med anledning av detta kommer här en liten bildrepris från i fjol.

Vi valde att lägga cementplattor 30x30 cm varvat med "använd" gatsten. Denna gatsten har lite rundare kanter och ger ett mjukare intryck än nyproducerad sten.

Mönstret lades med fyra cementplattor och vacker ram av gatsten.I ytterkanten in mot staketet avskärmade vi grannens gräs med gamla ekstolpar och fyllde ut mellanrummet med slipad dekorationssten från plantskolan.En pergola kan lätt få ett kantigt intryck med stolpar och marksten i rutnät.
För att mjuka upp det kantiga gjorde vi ett avslut in mot rabatten med en halvbåge av gatsten.

I ytterkant lade vi stor gatsten som en vacker inramning.

För att slippa ogräs mellan stenarna, lägger vi ut lite extra fogsand då och då och sopar ner i springor som lätt uppkommer. Även om det är lagt duk undertill för att förhindra ogräs, växer det ändå lite som frösås. Man kan även blanda upp fogsanden med tösalt, men då får man vara extra försiktig med växtlighet i närheten.

Nästa projekt blir lavendelrabatt, för vad vore alla sten och stolpar i en pergola, om inte det gröna skänker liv och frodighet till allt det hårda?

Kontraster och en skön blandning av "material" är många gånger hemligheten till det som vårt öga uppfattar som vackert. 

Så våga blanda!

Önskar er en skön onsdag!

Kram Maria

5 kommentarer:

 1. Tänk att kantiga stenar kan bli så jättevackert!❤
  Urfint, verkligen!
  Ha en fortsatt fin onsdag!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 2. Så fint mönster. Jag älskar verkligen sten i alla dess former i trädgården och vi ska nu utöka vår köksträdgård med ännu mera sten och singel. Praktiskt är bara förnamnet också. Det tog ett tag att övertyga maken bara;)

  Kram Teres

  SvaraRadera
 3. Underbart, underbart, underbart fint ❤

  Erat hus med omgivning är en dröm!

  Trevlig dag rara du
  KRAM

  SvaraRadera
 4. Så vacker uteplats ni har! Jag såg att du hade problem med kommentarer. Jag har oxå haft spam för någon vecka sen men jag granskade kommentarerna och visade bara dom som var ok. Efter några dagar försvann min skräppost. Hoppas det har löst sig för dig oxå. Tack för allt vackert du bjuder på. Anita

  SvaraRadera