5 april 2009

Luta golv

Nu är det lillebrors tur att få ett eget rum i Lilla villa vita. Golvet i hans blivande rum var i mycket dåligt skick och gick tyvärr inte att rädda. Annars är jag väldigt noga med att försöka bevara så mycket som möjligt av det gamla i vårt kära hus. Vi har lagt ett nytt grangolv som endast bygger 14 mm, perfekt att lägga ovanpå det gamla golvet. Vårt golv är inhandlat på Byggmax och vi är mycket nöjda med kvalitén. För att få lite gammalt stuk ska jag här berätta hur det går till att luta och såpa ett golv. Nästan alla golv i Lilla villa vita är gamla skurgolv och för att passa in med de övriga golven är lutning en mycket bra variant på "behandling".


Vi har valt en lut med vitt pigment i, för att bevara det ljusa i träet. Det är viktigt att röra i plasthinken mellan varje strykning, så att det blir en jämn nyans på strykningen. Det är viktigt att skydda ögon och händer, då det är starka kemikalier, som man arbetar med.


Då luten har fått bearbeta golvplankorna i ett dygn är det dags att torrbosta bort all överflödig lut och kalk. Jag har valt att arbeta med en mjuk skurborste, men jag har även hört att man kan använda en mjuk scotchbrite. Det dammar rejält så det är viktigt att stänga om sig och öppna fönster. Använd helst mun och nässkydd. Jag tog endast en snusnäsduk (såg ut som värsta vilda västern gangstern) men dammet tog sig igenom ändå. Risken för illamående är stor, som tur är dammar inte nya golv lika mycket som nyslipade gamla.


Sedan är det dags för såpan. Även denna såpa är vitpigmenterad för att ge extra lyster åt golvet. Den är rackans dyr och i ärlighetens namn märker jag inte så stor skillnad, då jag även ibland använder Grumme grönsåpa. På mina övriga lutade golv har jag skurat på traditionellt sätt med kallt vatten etc. Men jag fick ett infall att polera in såpan i golvet. På med värsta tubsockorna och sedan åktes det kana på golvet, precis som Pippi Långstrump, därefter torkade jag av den sista såpan med handduk.Resultatet blev hur bra som helst. Golven är ljusa och fina och så härliga att tassa runt barfota på. Man kan nästan jämföra det med sammet... Då smutsfläckar uppstår är det bara att torka av med fuktig trasa och sedan skura golvet några gånger per år.... (inte så kul!)
Den charmiga lastbilen är en present till lillebror, då han varit lite krasslig. Jag hittade den på Stallets second hand, som jag berättat om tidigare.
Tack för alla goa kommentarer som ni lämnar, jag blir så glad ända in i själen!
Kram Maria

12 kommentarer:

 1. Hej Maria!
  Åh vad fint golvet blev, tack för tipset! Det här inlägget måste jag visa sambon, vi har några gamla trägolv på övervåningen som blivit sådär gulbruna och tråkiga!

  Kan riktigt se dig framför mig där du glider omkring i tubsockorna som värsta Pippi, hihi!

  Ha en jättebra kommande vecka,
  kram Jenny

  SvaraRadera
 2. Åhh det kommer bli superfint när det är klart! Ser fram emot att se resultatet! Ha en fin dag, KRAM!

  SvaraRadera
 3. Verkligen ett vackert golv! Här blir alla vitmålade, men käslan av sammet kan bara upplevas på lutade golv, den är oslagbar!

  Ha det gott, kram Lena

  SvaraRadera
 4. jättefint golvet vart spännande att se hur det kommer bli då ni gör klart rummet ha det bra kram jessica

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för den värdefulla informationen. Precis sådär skulle jag vilja ha mina gamla furugolv. Kramis från Åsa

  SvaraRadera
 6. Det verkar som ni haft skoj när ni gjort era golv, hihi:)!!!

  De blev super fina, min syster har så fina golv och de är jättenöjda!!

  Kram Johanna

  SvaraRadera
 7. Vad spännande att få veta hur man lutar av golv, hade inte en aning om hur man gör. Det blev jättevackert!
  kram åsa

  SvaraRadera
 8. Åh va fint det blev! Vilket bra tips att lägga ett sådant lite tunnare golv på ett befintligt. Det måste jag kommai ihåg! Jättevackert blev det verkligen! Kram M

  SvaraRadera
 9. Åh va fint det blev! Vilket bra tips att lägga ett sådant lite tunnare golv på ett befintligt. Det måste jag kommai ihåg! Jättevackert blev det verkligen! Kram M

  SvaraRadera
 10. Vilket underbart vackert golv. Hoppas att lilla Maja kan få ett sådant när hon får eget rum. Kram Anna-Lena

  SvaraRadera
 11. Hej! Snyggt jobbat. Lade ni golvet flytande eller med skruv? Hur ser golvet ut idag? Fortfarande nöjda?
  Mvh., Sebastian

  SvaraRadera